augustus 13, 2018

Wat te doen in een uitzichtloze situatie? 7 tips

0  comments

Denk je soms dat je er helemaal alleen voor staat? Heb je al eens het gevoel gehad alsof jij de enige was met het probleem waar je op dat moment mee zat of de situatie waar je doorging?

Wanneer je focust op je probleem, voel je instant meer angst en krijg je nog meer problemen te zien. Het is al uitdagend genoeg om een oplossing te verzinnen of uit de negatieve emotie te geraken zonder de 37 verschillende doemscenario’s die de kop opsteken.

Er is goed nieuws! Omgaan met een probleem hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Met de juiste handvaten, kun je je gedachten kalmeren en tot meer innerlijke rust komen. En dit zonder de moed te verliezen.

Hier zijn mijn 7 tips om beter om te kunnen gaan met een situatie die op het eerste zicht uitzichtloos lijkt.

  • De Wet van Polariteit

De watnu? Het Universum, de natuur, de wereld, wij… zijn onderhevig aan een aantal fysische universele wetten. Deze wetten gelden voor iedereen en altijd (net zoals de wet van de zwaartekracht) Een van die wetten is de Wet van Polariteit. Deze wet zegt dat er aan alles een tegengestelde is, aan ALLES! En dat het een niet kan bestaan zonder het andere.
Licht kan niet bestaan zonder donker, koude kan niet bestaan zonder warmte, een schaduwkant kan niet bestaan zonder zonnekant. Een probleem kan niet bestaan zonder oplossing.

Ook jouw probleem kan niet bestaan zonder oplossing, ook al lijkt het op dit moment onmogelijk en zie je de oplossing niet.

  • Verantwoordelijkheid

Wij hebben steeds de keuze hoe we reageren op een situatie, gebeurtenis of persoon. Je kunt je de vraag stellen waarom je in deze situatie zit, maar laat ons eerlijk zijn, daar komt geen antwoord op. En als er al een antwoord op komt, hoe helpt dat jou vooruit? (Hierin was ik ook meester!)
OF, je kunt je de vraag stellen, “Wat kan ik hieruit leren?” “Hoe heeft deze situatie me uitgedaagd?” “Wat kan ik hieruit meenemen?”

Het is heel verleidelijk om de schuld op iemand anders te schuiven. Ook dit helpt je niet vooruit en zorgt er alleen maar voor dat je je verantwoordelijkheid, en daarmee jouw kracht, weggeeft aan iets of iemand buiten jezelf.

  • Het is oké om je emoties te voelen

Je hebt recht op een klaagmomentje! Het is oké om te ventileren en te huilen. Voel je emoties, laat ze eruit! En ga dan verder. Het is niet omdat je vooruit wilt en aan jezelf gaat werken dat je je nooit meer wat minder mag voelen. Het is niet omdat je op het pad van persoonlijke groei zit dat je geen probleem meer mag hebben. Je bent en blijft een mens, met menselijke emoties.

Voel ze, bekijk ze, ventileer, huil… en ga dan verder.

Het is helemaal oké om in je emotie te zitten, zolang je er niet BLIJFT in zitten.

  • Je krijgt niets zwaarder dan je aankunt

Ik geloof er heel hard in dat we niets zwaarder op ons bord krijgen dan we aankunnen. Dat ook deze uitdagingen bij ons horen en dat ze op ons pad komen om iets duidelijk te maken. Om ons bewuster te laten worden en op een andere manier te laten denken.

Denk eens terug aan een situatie of probleem waar je in het verleden mee te kampen had en waarvan je op het eerste zicht dacht dat je er nooit zou uit geraken of nooit een oplossing zou vinden.

En toch heb je het gedaan! Toch ben je eruit geraakt, anders zou je nu niet deze blog aan het lezen zijn. Toch ben je zover gekomen dat je nu staat waar je staat.

  • Je bent niet alleen

Ik beloof je dat je niet alleen bent! Ergens op deze aardbol loopt iemand rond die door de exact zelfde situatie gaat als jij nu. Ergens is er iemand die exact weet hoe jij jou nu voelt. Iemand die begrijpt hoe moeilijk je het hebt. Die gedachte kan jou steun geven. Je bent niet de enige en de eerste die met dit probleem moet omgaan.

Kun je connecteren met gelijkgestemden? Ervaringen uitwisselen en ideeën opdoen? Misschien krijg je wel een oplossing of een inzicht aangereikt waar je zelf nog niet had bij stilgestaan.

En ben je je ervan bewust dat jij ook beschikt over waardevolle informatie en inzichten waar iemand anders nog niet aan heeft gedacht?

  • Je adem als anker

Herken je dat moment waarop je zodanig in het verhaal zit, en je helemaal vergeet te ademen? Meestal besef je dat pas nadien, wanneer alles weer genormaliseerd is. Net jezelf op die momenten eraan herinneren een paar keer diep ademhalen, kan je helpen ontspannen en weer in het huidige moment komen. Het laat de energie stromen die zo nodig is om tot een oplossing te komen.

adult-air-beautiful-321576

Weet dat je adem altijd bij je is en je daardoor ook steeds beroep erop kunt doen. Je ogen sluiten, de hand op de buik en een aantal keer diep in- en uitademen kan je verlichting en rust brengen.

  • Ga in dialoog met je innerlijke dramaqueen

Dat herken je wel, die innerlijke stem die je alle redenen geeft waarom dat probleem zo onoverkomelijk is en dit toch wel heel hard in de buurt komt van een Apocalyps. (en ja heren, deze kan ook bij jullie eens naar boven komen). Ondertussen heb ik mijn dramaqueen leren accepteren en heb ik ervoor gekozen haar vanaf nu mijn Divat e noemen. Dat klinkt net iets meer fancy. Ik ben trots op mijn vleugje Diva, want dat maakt mij nu net zo mij, zo uniek.

Negeer haar niet, spreek met haar. Hoe voel jij je als jouw bezorgdheid of angst wordt afgewimpeld? Niet gehoord en boos inderdaad. Bedankt haar voor de inbreng, erken wat ze te vertellen heeft en sus haar. “Dankjewel voor je inbreng. Ik begrijp dat je bezorgd en angstig bent, maar alles komt goed. We vertrouwen erop dat alles goed komt”.

 

Het komt erop neer dat onze situatie nooit zo uitzichtloos is als we op het eerste moment denken, ook al beweert je innerlijke dramaqueen van wel.

Weet dat je niet alleen bent, ook al voelt het soms zo. Weet dat er voor elk probleem een oplossing is. Een probleem kan gewoon niet bestaan zonder oplossing. Onthoud dat je sterker bent dan je denkt en dat je ook deze berg zult kunnen beklimmen. De oplossing zit al in jou! Kun je toelaten dat deze naar de oppervlakte komt?

Als je 1 zin meeneemt van deze blog, laat het dan deze zijn: “Je bent niet alleen!”
Er zijn gelijkgestemden of mensen in dezelfde situatie, mensen die meemaken of meegemaakt hebben waar jij nu door gaat!

Ga eens snuisteren op internet of neem een kijkje op de Facebookpagina, wie weet kun je daar al steun of inspiratie halen.

De bijhorende video vind je op m’n Youtube-kanaal.

Ik ben benieuwd met welke tip jij aan de slag gaat of in wat jij jezelf herkent! Laat het me hieronder weten.

Ik geloof in jou!

Liefs

Charlotte


Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie na

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Maandelijkse inspiratie om de leiding en steun rond je te ervaren zodat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en het leven.
(Je kunt je op elk moment uitschrijven)

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

    We respecteren je privacy. Op elk moment uitschrijven via de link in de nieuwsbrief.