januari 26, 2019

3 manieren om jouw zelfvertrouwen te vergroten

0  comments

Waardeloos, ongelukkig en niet genoeg, zo omschrijven honderdduizenden mensen zichzelf en hun dagelijks leven. Heb jij ook last van een gebrek aan zelfvertrouwen? Ben je ongelukkig met jezelf en is je zelfbeeld lager dan gewenst? Dan zal dit artikel je helpen. We hebben uitgelicht hoe een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat, en wat je kan doen om je zelfgeloof te verbeteren.

Hoe ontstaat een gebrek aan zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een concept dat voor heel veel mensen niet tastbaar is. Net als gelukkig zijn is het een mentale staat die niet in exacte cijfers is uit te drukken. Je hoort dan ook te vaak ‘Je moet gewoon wat meer zelfvertrouwen hebben’. Alhoewel dit goedbedoeld is, heb je er weinig aan. Want niemand heeft voor zijn plezier weinig zelfvertrouwen. Als het zo makkelijk was, dan zou iedereen gelukkig zijn in plaats van ongelukkig.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan op verschillende manieren ontstaan, maar het terugkomende thema is onzekerheid.

Collega’s op het werk kunnen jouw zelfvertrouwen nog meer dempen door je niet serieus te nemen. Echtgenoten en partners kunnen jouw zelfbeeld nog meer verlagen door weinig tot geen aandacht te hebben voor jou, of door je te kleineren. Ouders kunnen een verkeerde zelfbeeld vorming geven aan hun kinderen door ze niet altijd op de juiste manier te ondersteunen.

De eerste gedachte van mensen met een laag zelfbeeld is dat het aan henzelf ligt en dat ze dit niet kunnen veranderen, wat spijtig is. Want in bijna alle gevallen is de omgeving een spiegel van wat er binnen in de persoon leeft. Het slecht zelfbeeld wordt versterkt en bevestigd.

Hoe verbeter je jouw zelfvertrouwen?

Het is om meerdere redenen belangrijk om te snappen dat jij een eigen individu bent. Je kan jezelf niet vergelijken met anderen, omdat anderen simpelweg niet in jouw schoenen staan (en jij niet in hun schoenen). Dit betekent ook dat er niet één gouden manier is waarop iedereen direct al het zelfvertrouwen kan krijgen dat ze nodig hebben. Toch zijn er een aantal trucjes om jouw zelfvertrouwen een boost te geven. Probeer de oplossingen te vinden die voor jou werken, en waar jij echt gelukkig van wordt. Want alleen als je gelukkig kan zijn met jezelf kan jouw zelfvertrouwen floreren.

1. Zoek een nieuw perspectief om gelukkig te worden

Zelfvertrouwen en zelfbeeld wordt gevormd door de manier waarop je jezelf ervaart en naar jezelf kijkt. Heb je last van een laag zelfbeeld? Dan is het een goed idee om een nieuw perspectief op te zoeken door bijvoorbeeld na te denken over hoe mensen met een gezond zelfbeeld in het leven staan. Hoe zie je dat zij vol zelfvertrouwen zijn?

In plaats van in tekorten te denken en in de negativiteit te blijven, draai je het om naar een positief beeld. De wet van polariteit (één van de twaalf universele wetten) zegt immers dat aan alles een tegengestelde is. Zo kan er geen onderkant zijn zonder bovenkant, geen schaduwkant zonder zonnekant, geen voorkant zonder achterkant en dus ook geen negatieve pijnlijke kant, zonder positieve kant.

2. Zoek ondersteuning bij een zelfbeeld specialist

Weinig zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld of een ongelukkig gevoel is niet iets om je voor te schamen, en is al zeker niet iets om weg te stoppen. Er zijn tegenwoordig heel veel specialisten die jou hier mee kunnen helpen. Als coach heb ik me hierin gespecialiseerd en kan ik jou kunnen helpen inzien wat jij nodig hebt om jezelf weer gelukkig te maken. Uiteindelijk verdient iedereen het om goed in zijn of haar vel te zitten.

3. Luister niet te veel naar je eigen negatieve gedachten

Jouw innerlijke criticus, het alterego, die in je onderbewustzijn woont, is de leidraad voor jouw acties. Zelfvertrouwen wordt gemaakt en gebroken door deze stem. Het zal te simpel en kortzichtig zijn om te zeggen ‘Luister niet naar de die egotrut in jezelf’. Echter, moet je niet te veel naar die negatieve gedachten luisteren. Accepteer dat ze op dit moment deel van jou uitmaken, maar niet bepalen wat je wel en niet kan doen. Zie ze als een het duiveltje op je schouder die niet gelooft dat je iets kan doen, en probeer haar te isoleren. Uiteindelijk is er niets dat jou kan stoppen, zelfs niet jouw duiveltje.

Het geheim achter jouw zelfgeloof vergroten is innerlijke rust te vinden, en oprecht blij te kunnen zijn met jezelf ongeacht wat anderen (of je innerlijke duiveltje) tegen je zeggen. Zet de intentie om ze het tegendeel te bewijzen, en verbreed jouw horizon.

Be the change you wish to see.


Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie na

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Maandelijkse inspiratie om de leiding en steun rond je te ervaren zodat je meer vertrouwen krijgt in jezelf en het leven.
(Je kunt je op elk moment uitschrijven)

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

    We respecteren je privacy. Op elk moment uitschrijven via de link in de nieuwsbrief.